Choroby powodowane przez patogeniczne bakterie
Słownik niezrozumiałych pojęć tutaj
Wprowadzenie
Bakterie są prokariotami. Są one mikroorganizmami jednokomórkowymi z cytoplazmą otoczoną błoną komórkową i ścianą komórkową. Cytoplazma zawiera rybosomy i materiał genetyczny (DNA, nukleotyd) nie otoczony błoną. Bakterie są zatem mikroorganizmami nie posiadającymi jądra, którego obecność wyróżnia organizmy eukariotyczne nadkrólestwa Eukaryota.
Budowa komórki bakterii: ściana (a), błona cytoplazmatyczna (b), cytoplazma (c), mitochondrium (d), rybosomy (e), nukleotyd (f), wić (g) |
Bakterie są mikroorganizmami stosunkowo małymi. Wymiary typowej komórki bakterii pałeczkowatej wynoszą około 1 x 3 µm.
Ze względu na kształt bakterie dzieli się na kuliste, pałeczkowate i spiralne. Różnorodność bakterii wyraża się również różnym składem chemicznym ich ściany komórkowej i cytoplazmy. Różnica ta ujawnia się w wyniku barwienia komórek bakterii metodą Grama. Według tej metody bakterie najpierw poddaje się działaniu fioletu krystalicznego, następnie roztworu jodu w jodku potasu (płyn Lugola) i w końcu alkoholu. Zadaniem alkoholu jest wypłukanie z cytoplazmy i ściany komórkowej zastosowanych wcześniej barwników. Rodzaj reakcji po takim barwieniu bakterii dzieli je na Gram-dodatnie i Gram-ujemne. U bakterii Gram-dodatnich barwnik tworzy nierozpuszczalne związki z pewnymi komponentami cytoplazmy i ściany komórkowej. Bakterie Gram-ujemne nie reagują z zastosowanymi barwnikami, które przez to łatwo zostają wypłukane alkoholem. Jednak spośród bakterii pałeczkowatych tylko gatunki z rodzaju Clavibacter są Gram-dodatnie. Przedstawiciele rodzajów Agrobacterium, Erwinia, Pseudomonas i Xanthomonas są Gram-ujemne. Z tego powodu innymi kryteriami używanymi przy klasyfikowaniu bakterii do taksonów rangi rodzaju i niższych od rodzaju są cechy morfologiczne ich kolonii rozwiniętych na wyspecjalizowanych podłożach agarowych, ich własności fizjologiczne i biochemiczne oraz wyniki testów serologicznych i badań molekularnych. Wśród bakterii wyróżnia się również bakterie zdolne do przemieszczania się i bakterie nieruchliwe. Na podłożach agarowych większość bakterii tworzy kolonie śluzowate. Tylko przedstawiciele grupy Actinomycetes formują rozgałęzione strzępki przypominające strzępki grzybów.
Góra, od lewej: kolonie bakterii w kulturach agarowych (1-3), komórki bakterii wybarwione metodą złożoną Grama (4); dół: morfologia przedstawiciela Actinomycetes |
Obecnie stosowane kryteria dzielą bakterie patogeniczne następująco:
Nadkrólestwo: PROKARYOTA: organizmy zawierające materiał genetyczny (DNA) nie zorganizowany w jądrze. | ||||||
Królestwo: BACTERIA: mają błonę komórkową i ścianę komórkową. | ||||||
Grupa I: Gram-ujemne, tlenowce, pałeczki i ziarniaki. | ||||||
Rodzina: Pseudomonadaceae |
||||||
Rodzaje: Pseudomonas, pałeczki z jedną lub wieloma rzęskami umiejscowionymi na biegunie. Kolonie białe do żółtych. Zawartość DNA [udział guaniny (G) + cytozyny (C)] wynosi 58-70 mol%. |
||||||
Xanthomonas, pałeczki z jedną rzęską umiejscowioną na biegunie. Kolonie żółte. Zawartość DNA (G+C) wynosi 63-71 mol%. |
||||||
Rodzina: Rhizobiaceae |
||||||
Rodzaj: Agrobacterium, pałeczki z rzadkimi rzęskami umiejscowionymi bocznie. Kolonie białe, rzadko żółte. |
||||||
Grupa II: Gram-ujemne, względne beztlenowce, pałeczki | ||||||
Rodzina: Enterobacteriaceae |
||||||
Rodzaj: Erwinia, rzęski peritrichalne (dookoła urzęsione). Kolonie białe lub żółte. |
||||||
Grupa III: Gram-dodatnie, pałeczki. | ||||||
Rodzaj: Clavibacter. Obejmuje najbardziej znaczące bakterie patogeniczne roślin, pierwotnie zaklasyfikowane do rodzaju Corynebacterium. Nieruchliwe, pleomorficzne pałeczki, często przyjmujące kształt klina (litery V). Obligatoryjne tlenowce. Zawartość DNA (G+C) wynosi 70±5 mol%. Niektóre gatunki rosną wolno i tylko na wyspecjalizowanych podłożach. |
||||||
Grupa IV. Actinomycetes. Bakterie tworzące rozgałęzione strzępki. | ||||||
Rodzaj: Streptomyces. Gram-dodatnie, kolonie z łańcuszkami zarodników nie posiadającymi zdolności poruszania się. Zawartość DNA (G+C) wynosi 72,2 mol%. |
Większość bakterii patogenicznych rozwija się głównie pasożytniczo wewnątrz rośliny gospodarza, posiadając niewielką zdolność utrzymania się jako saprotrofy w martwych resztkach roślin lub w glebie. Do bakterii rozwijających się pasożytniczo wewnątrz rośliny należy np. Erwinia amylovora, sprawca zarazy ogniowej wielu gatunków roślin z rodziny Rosaceae. Inne bakterie rozwijają się głównie poza żywą rośliną. Do nich należą np. Agrobacterium tumefaciens, sprawca guzowatości korzeni, i Streptomyces scabies, wywołujące parcha zwykłego ziemniaka, które są typowymi organizmami glebowymi. Bakterie mogą również przeżywać w nasionach, innych częściach roślin lub owadach glebowych. Bakterie związane z roślinami mogą utrzymywać się epifitycznie (na powierzchni roślin), w kwiatach, ranach i ich wydzielinach lub endofitycznie (wewnątrz porażonych komórek lub tkanek).
Bakterie powodują głównie mokre zgnilizny, zgorzele i guzowatości zaatakowanych organów. Streptomyces scabies jest sprawcą parcha bulw ziemniaka, powodując suchą zgnilizne i wykruszanie się tkanki bulw.
Objawy chorobowe wywoływane przez bakterie chorobotwórcze, góra i dół: mokre zgnilizny |
Objawy chorobowe wywoływane przez bakterie chorobotwórcze, góra: zgorzel pędów; dół: zgorzel kwiatów |
Objawy chorobowe wywoływane przez bakterie chorobotwórcze: guzowatości |
Parch zwykły ziemniaka (Streptomyces scabies) |
Bakterie rozprzestrzeniają się głównie przy udziale wody, porażonych organów roślin, owadów, innych zwierząt i ludzi.
Ochrona roślin przed bakteryjnymi przyczynami chorób na ogół jest bardzo trudna. Obejmuje ona zespół różnych przedsięwzięć, w tym: (1) używanie wolnych od bakterii nasion, bulw i sadzonek, (2) niszczenie części lub całych porażonych roślin, (3) stosowanie optymalnego nawożenia i nawadniania, (4) wykorzystywanie roli zmianowania w przerywaniu ciągłości roślin gospodarzy, (5) odkażanie podłoża, (6) używanie środków chemicznych - spośród preparatów chemicznych zalecanych do stosowania przeciw sprawcom chorób bakteryjnych wymienia się przede wszystkim preparaty miedziowe, (7) stosowanie preparatu o nazwie Polagrocyna zawierającego komórki bakterii Agrobacterium radiobacter szczepu K-84 w celu ochrony korzeni roślin z rodziny Rosaceae przed Agrobacterium tumefaciens, sprawcą guzowatości korzeni.
Cel ćwiczenia
1. |
Poznanie morfologii bakterii. |
2. |
Poznanie objawów chorobowych czarnej nóżki i mokrej zgnilizny bulw ziemniaka. |
3. |
Poznanie objawów chorobowych raka bakteryjnego topoli. |
4. |
Poznanie objawów chorobowych guzowatości korzeni i metod ochrony roślin przed sprawcą tej choroby. |
5. |
Poznanie objawów chorobowych guzowatości korzeni i bakteryjnej plamistość liści winorośli oraz metod ochrony winorośli przed sprawcami tej choroby. |
Materiał
Atlas chorób ziemniaka i buraka. Preparaty mikroskopowe z komórkami bakterii z rodzajów Pseudomonas i Erwinia oraz strzępkami i zarodnikami Streptomyces scabies. Bulwy i rośliny ziemniaka z objawami odpowiednio mokrej zgnilizny i czarnej nóżki ziemniaka. Pędy topoli z objawami raka bakteryjnego topoli. Materiał zielnikowy z objawami guzowatości korzeni i bakteryjnej plamistość liści winorośli.
Ćwiczenie
1. |
Wykorzystując preparaty mikroskopowe oznaczone literami A, B i C, określ na podstawie cech morfologicznych komórek bakterii i innych struktur ich przynależność rodzajową. W tym celu wykorzystaj klucz przedstawiony we wprowadzeniu do niniejszego tematu. Opisz i narysuj cechy morfologiczne poszczególnych bakterii, uwzględniając kształt i sposób zorganizowania komórek oraz obecność i umiejscowienie rzęsek. Ujawnienie rzęsek pod mikroskopem świetlnym jest możliwe po wcześniejszym wybarwieniu komórek bakterii. |
2. |
Na podstawie atlasu chorób ziemniaka i buraka oraz dostępnego materiału zielnikowego zapoznaj się z objawami chorobowymi wywołanymi przez sprawców mokrej zgnilizny i czarnej nóżki ziemniaka, raka bakteryjnego topoli i guzowatości korzeni. Wykorzystując wyniki obserwacji i dane literaturowe porównaj w tabeli te trzy choroby, uwzględniając nazwę choroby, nazwę łacińską czynnika chorobotwórczego, objawy makroskopowe choroby, źródło pierwotnej infekcji i metody zapobiegania oraz zwalczania sprawcy choroby. |
3. |
Wykorzystując materiał zielnikowy i internet, narysuj oraz opisz objawy chorobowe występujące na pędach i korzeniach winorośli porażonej sprawcą guzowatości winorośli oraz liściach zainfekowanych sprawcą bakteryjnej plamistości liści winorośli. |
4. |
Wykorzystując internet i/lub aktualne Zalecenia Ochrony Roślin, uzupełnij brakujące dane w tabeli podanej niżej. |
Choroba |
Nazwa środka |
Sposób działania [kontaktowy, interwencyjny (wgłębny), |
Dawka/ha |
Toksyczność |
Karencja |
Substancja czynna |
Rodzaj zakłócanego procesu życiowego |
Uwagi (zalecany sposób stosowania, przeciwskazania, ED50, LD50, ect.) |
Guzowatość korzeni (Rhizobium radiobacter; =Agrobacterium tumefaciens) |
||||||||
Guzowatość winorośli (Allorhizobium vitis) |
||||||||
Bakteryjna plamistość liści winorośli (Pseudomonas syringae pv. syringae) |
Pytania i zadania
1. |
Co jest podstawą podziału bakterii na Gram-ujemne i Gram-dodatnie? |
2. |
Jakie kryteria stosuje się przy systematyzowaniu bakterii? |
3. |
Co to jest patovar? |
4. |
Co oznacza skrót "subsp."? Scharakeryzuj tę jednostę taksonomiczną. |
5. |
Jaka jest zasadnicza różnica między cyklami rozwojowymi Erwinia carotovora subsp. atroseptica i E. c. subsp. carotovora? |
6. |
Jakie są źródła infekcji i w jaki sposób rozprzestrzeniają się bakterie patogeniczne roślin? |
7. |
Zapoznaj się z etiologią i metodami zapobiegania oraz zwalczania sprawców guzowatości korzeni i raka bakteryjnego topoli. |
8. |
Określ źródło pierwotnej i wtórnej infekcji winorośli przez sprawcę guzowatości winorośli i sprawcę bakteryjnej plamistości liści winorośli. |
9. |
Jak powstaje tumor (rak)? |
10. |
Wyjaśnij pojęcia hipertrofia i hiperplasia? |
11. |
Które z zalecanych metod ochrony winorośli przed sprawcą guzowatości winorośli są szczególnie ważne? |
12. |
Jakie objawy chorobowe, poza scharakteryzowanymi wyżej, wywołuje P. syringae pv. syringae na innych gatunkach roślin? |